Kinesisk Historiefortælling


 


Saga og episode

Sagaen om "Marsk og Mose" Shuihu foregår i en heroisk mandsverden omkring 1100 e.v.t. Fortællingens helte er mænd som er kommet på kant med loven og søger i dækning hos andre fredløse. Banden holder til i marsken og moserne omkring Liangshan bjerget på Shandong halvøen. På beretningens højdepunkt repræsenterer den oprørske bande en trussel mod selve kejsermagten, men mod slutningen opløses broderskabet og heltene dør eller forsvinder. Temaet er vidt udbredt i kinesisk folklore, drama og romantradition fra 1200-tallet og frem til vor tid. Romanen oversættes ofte som "Vandkanten" efter den engelske titel "Water Margin", den er oversat til svensk af Gøran Malmqvist: Berättelser från träskmarkerna.

Som mundtlig overlevering har sagaen levet mere end firehundrede år i Yangzhou historiefortælling. Kinas første kendte historiefortæller, Liu Jingting, som virkede i området omkring Yangzhou og Suzhou i begyndelsen af 1600-tallet, havde "Marsk og Mose" som sit vigtigste repertoir. Fra øjenvidneberetninger kender vi hans opførelse af episoden om slagsbroderen Wu Song, en mægtig tigerdræber og kvindeforagter.

Kinas berømteste historiefortæller i det 20. århundrede, Wang Shaotang (1889-1968), stammede ligeledes fra Yangzhou og hans repertoir omfattede fire store sagnkredse indenfor sagaen "Marsk og Mose", nemlig "Ti kapitler om Wu Song", "Ti kapitler om Song Jiang", "Ti kapitler om Lu Junyi" og "Ti kapitler om Shi Xiu". Hver af de ti-kapitlers beretninger dannede selvstændige repertoirer og kunne fortælles i løbet af tre måneder med 2-3 timers historiefortælling hver dag. Sagnkredsen om Wu Song er den første i serien, og 'Wu Songs kamp med tigeren' Wu Song dahu, er åbningsepisoden som indleder hele "Marsk og Mose" repertoiret.

I 1996 afholdtes en international workshop om Kinas mundtlige litteratur ved Nordisk Asieninstitut i København. Wang Shaotangs søn, den fremtrædende mester Wang Xiaotang (1918-2000) var inviteret sammen med fire andre historiefortællere fra Yangzhou. Han fortalte ved den lejlighed 'Wu Songs kamp med tigeren'. Her gengives et uddrag fra indledningspassagen hvor helten drikker sig fuld i den lokale kro, inden han ufortrødent stiger op på bjerget hvor han skal møde den mægtige tiger.

Wu Songs kamp med tigeren tekst
Wu Songs kamp med tigeren video (wmv 2.3Mb)
Wu Songs kamp med tigeren video (mpeg 6.7Mb)