Kinesisk Historiefortælling


 


Historiefortællerhuset og publikum

Historiefortællerhuset er et tehus som specielt er indrettet til historiefortælling. Det kan tage måneder at fortælle en saga fra ende til anden. Tilhørerne kommer dagligt for at høre historiefortælleren fortælle videre et par timer, drikke te og sludre med venner. Men pointen er at de kommer for at høre fortælleren, nyde hans specielle fremførelse af historien. Indholdet kende folk som oftest i forvejen, i hvert fald i store træk. Det er ikke handlingen der drager, men måden der fortælles på, den individuelle kunstners foredrag, tolkning og improvisation. Huset danner ramme om en traditionel livsform, på samme måde som badstuer eller pubber i andre samfund. Her findes hygge og samvær, og en kunstnerisk nydelse for både lærd og læg.

Fortællingerne fremføres enten i form af udvalgte dramatiske og humoristiske godbidder, der kun fylder en enkelt forestilling, eller i daglige forestillinger, der altid ender på et spændende højdepunkt og fortsættes fra dag til dag gennem måneder.

Omkring 1930 var der mere end tyve historiefortællerhuse i Yangzhou. Fortællerne skiftede mellem de forskellige steder og havde gerne en sæson på to-tre måneder hvert sted. Desuden havde og har de et stort publikum i byerne og landsbyerne i det store område langs Yangzi-flodens nedre løb hvor Yangzhou dialekten tales. I Yangzhous gamle bykerne findes stadig et traditionelt historiefortællerhus, hvor der fortælles dagligt i sæsonen. Der er flere tehuse som i perioder har historiefortælling at byde på. Skoler, hoteller, rekreationscentre, mm inviterer også ved særlige lejligheder historiefortælleren til at give en forestilling.


Næste: Fortællingens elementer